Híreink

Teljes kép

Amikor minden nap lehet fizetésnap: A Rugalmas Bérhozzáférésről Dióhéjban

Idén is megrendezésre kerül a beneFit Prize pályázat, melynek kapcsán a HR szakértői, ezúttal pénzügyi tudatosság témában, a Salarify Country Menedzsere, Benkő Vilmos oszt meg Veletek néhány hasznos információt.
 

A rugalmasságot célzó juttatások előtérbe kerülése és a FinTech megoldások fejlődése a 2010-es évek elején életre hívták a rugalmas bérhozzáférés - Earned Wage Access, másnéven Early Wage Access - korszakát az Egyesült Államokban, ami az évtized végére Európába is sikeresen átgyűrűzött. A megoldás először a gig economy világában vált népszerűvé, ahol a rugalmasság és dinamikus fizetés mindig is fókuszban volt, majd a Covid-19 megjelenése lendítette fel a piac növekedését. Olyan vállalatóriások, mint a Walmart vagy a McDonald's is kínálják dolgozói számára. Magyarországra - és a kontinentális Európába - elsőként a Salarify szállította a megoldást, Salarify Pay termékükkel.

De mi is pontosan az Earned Wage Access (EWA)? És hogyan támogatja a dolgozók pénzügyi well-beingjét?

Earned Wage Access: az alapok

Az Earned Wage Access egy olyan munkavállalói juttatás, amely lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy fizetésnap előtt is hozzáférjenek a már ledolgozott, de még ki nem fizetett fizetésükhöz. A különbség a hagyományos fizetésnapi kölcsönök- ‘payday loans’ - vagy az előleghez képest, hogy az EWA nem kölcsön, és nem jár kamattal vagy adóssággal. Pont ellenkezőleg, a rugalmas bérhozzáférésnek köszönhetően a munkavállalók akkor férhetnek hozzá ahhoz a pénzhez, ami már megilleti őket, amikor szükségük van rá.

Az Earned Wage Access működése a gyakorlatban

A Salarify Pay esetében a lehívható keret mértéke és elérhetősége munkáltatónként személyre szabható, céges policy és prioritások alapján rugalmasan alakítható. A rugalmas bérhozzáférés általában a következő lépéseket tartalmazza:

  • Kereset követése: A munkavállalók munkaideje és keresete folyamatosan nyomon követésre kerül a munkaidő nyilvántartó rendszerek vagy bérszámfejtő szoftverekkel való kapcsolatnak köszönhetően.
  • Tranzakció igénylése: Amikor a munkavállalók szeretnének hozzáférni ledolgozott bérükhöz, az applikációba bejelentkezve láthatják elérhető egyenlegüket, és a kívánt összeget kiválasztva lekérhetik pénzüket.
  • Felülvizsgálat és jóváhagyás: Minden kérés esetén az EWA szolgáltató ellenőrzi a kérés létjogosultságát a bérszámfejtő szoftverrel létrehozott integrációnak köszönhetően. Ha valóban jogosult a dolgozó a lekért összegre, a tranzakció automatikusan teljesül..
  • A kért összeg küldése: A Salarify Pay esetén a kért összeg automatikusan a munkavállaló bérprogramban szerelő számlaszámára kerül kiutalásra.
  • Tranzakció rögzítése a bérprogramban: A kifizetést követően a tranzakciót a bérprogramban is automatikusan rögzíti a Salarify Pay, Magyarországon a jogi keretrendszernek megfelelve bérelőlegként könyvelődnek az EWA tranzakciók, ez azonban országonként változik.
  • Visszafizetés: Fizetésnapon tranzakció(k) összege és az esetleges költségek közvetlenül a munkavállaló fizetéséből kerülnek levonásra

 

 

Az Earned Wage Access előnyei

  • Pénzügyi rugalmasság: Az EWA lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy hozzáférjenek ledolgozott munkabérükhöz, segítve őket váratlan kiadások vagy sürgős helyzetek kezelésében anélkül, hogy magas kamatozású kölcsönökhöz vagy hitelkártyákhoz kellene fordulniuk. A Salarify Pay felhasználók 51%-a első sorban váratlan kiadások kezelésére használja a platformot1.
  • Csökkentett pénzügyi stressz: A PwC 2023-as Employee Financial Wellness felméréséből kiderült, hogy a munkavállalók 57%-a említi a pénzügyeket, mint a legfőbb stresszforrást életükben2. A ledolgozott fizetéshez való hozzáférés lehetővé teszi a munkavállalók számára a pénzügyeik hatékonyabb kezelését, csökkentve ezzel a pénzügyi stresszt és javítva az általános pénzügyi jóllétüket.
  • Megtartás és toborzás: Az EWA kínálása munkavállalói juttatásként versenyelőnyt jelenthet a legjobb tehetségek megtalálásában, és segítheti a munkavállalók megtartását, ezzel mutatva elkötelezettséget az alkalmazottak jólléte iránt. Tengerentúli adatok alapján az EWA megoldásoknak köszönhetően 35%-kal csökkent a fluktuáció a partner vállalatoknál3.
  • Megtakarítás: Az EWA csökkentheti a magas THM-ű rövidtávú kölcsönök vagy késedelmi díjak fizetésének gyakoriságát, így javítva dolgozók pénzügyi életén.

 

Az Earned Wage Access jövője

Ahogy a technológia fejlődik, és a pénzügyi szolgáltatások is képesek egyre személyre szabottabbá válni. Ennek köszönhetően az EWA megoldások egyre kimeletebb szerepet tudnak betölteni a pénzügyi jóllét terén. A Salarify felhasználók 95%-a szeretne olyan munkáltatónál dolgozni, amely rugalmas hozzáférést kínál a már ledolgozott munkabérhez4. A legtöbb EWA szolgáltató olyan kiegészítő szolgáltatásokat is nyújt felhasználói számára, mint az PFM (Personal Finance Management), számlafizetési emlékeztetők, vagy megtakarítási zsebek. Megfelelő pénzügyi edukációs támogatás mellett az EWA megoldások az átfogó vállalati pénzügyi wellbeing programok kiemelt elemeként tudják a következő szintre juttatni a munkavállalók pénzügyi egészségét.

Kíváncsi vagy a Salarify Pay működésére részletesebben? Foglalj demo alkalmat és ismerd meg az EWA csínját-bínját:

https://www.salarify.hu/kapcsolat


___________________________________________________________________________________

1 Salarify felmérés, 2022

2 https://www.pwc.com/us/en/services/consulting/business-transformation/library/employee-financial-wellness-survey.html

3 Dailypay.com

4 Salarify felhasználó elégedettségi felmérés