Híreink

Teljes kép

Vállalatok HR stratégiái a világ gazdasági,- és egészségügyi helyzetének változásait követően - interjú Urbán Judittal a Cognizant Technology Solutions HR Igazgatójával

Megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta felkérésünket Urbán Judit, a Cognizant Technology Solutions HR Igazgatója.

Tudatosan készültél HR területre, vagy véletlenül sodort ide az élet?
Lehetőséget kaptam a DHL ügyfélszolgálatán, ahonnan már egyenes út vezetett a DHL Kelet-Európai központjába. Gyermekvállalás után más területen kaptam lehetőséget, mely teljesen távol esett az elképzeléseimtől. Innen volt lehetőségem a HR osztályon elnyerni egy munkakört, így HR adminisztrációval kezdve kipróbálhattam magamat. És jött az a bizonyos felismerés: EZ AZ! A HR AZ, AMI ENGEM ÉRDEKEL!

Mióta dolgozol HR területen és mi a missziód?
28 éve dolgozom ezen a területen, becsülettel végig járva a HR-vezetésig vezető lépcsőfokokat. Számomra nagyon fontos, hogy ha előléptetés van, legyen mögötte tudás és tapasztalat.

Melyik saját vagy csapat projektre vagy a legbüszkébb az utóbbi 5 évben?
Először is a csapatomra. A projektek közül pedig arra, hogy a Cognizant volt a piacon az első HR, aki elektronikus aláírást vezetett be a jogi dokumentumokra úgy, hogy azt a bíróságokon is elfogadják. Óriási csapatmunka volt.

Mi volt a legnagyobb kihívás az elmúlt 2 pandémiás évben?
Azonnal reagálnunk kellett és 2 héten belül, mind az 1000 munkavállaló home office-ból végezte a feladatát. Aztán a korlátozások enyhülésével a visszaállás sem volt egyszerű. Jelenleg hybrid munkavégzést kínálunk munkavállalóinknak. A visszaállás során is óriási feladat volt, hogy a megszokott 2 év home office után újra átállítsuk rendszereinket, valamint gördülékennyé tegyük kollégáinknak az átállást a hybrid munkavégzésre.

2022-es évben változott-e a corporate health-el kapcsolatos benefit-ek aránya?
A járvány és az, hogy ezalatt az idő alatt mindenki home officeban dolgozott, nem volt mindenkinek komfortos. Rengeteg online kezdeményezést indítottunk például arra, hogy a kollégák mozogjanak, vegyenek ki szüneteket stb. Magam is meglepődtem, mennyi minden számít egészségmegőrzésnek, hiszen, ha lebicikliztem a boltba, már az is aktivitásnak számított. 

Örömmel hallom, hiszen az AYCM-nek van egy projektje: szeretettel várjuk a céges csapatok jelentkezését a MOONSOT versenyünkre, ahol összemérhetjük magukat a többi céggel és közös célunk pedig az, hogy év végéig annyi kilométert gyűjtsünk össze, hogy azzal elérjünk a Holdra.

Az egészség/szórakozás orientált juttatásban milyen szerepet játszik az AYCM a cég életében?
Nekünk az AYCM a fő szolgáltatónk, a kezdetektől nagyon jó volt az együttműködés. Mindig, minden esetben kölcsönösen számíthattunk egymás támogatására. Nagyon-nagyon várt juttatás volt az AYCM, bevezetés óta magas számban használják a kollégák.

Ha egy kicsit a jövőbe tekintünk, melyek a fő célkitűzések, amelyeket 2023-ban meg szeretne/szeretnének valósítani?
 Globális szervezet vagyunk, globális stratégiával, mely során az irányokat magasabb szinten határozzák meg. A lokális igények természetesen sokban befolyásolják hogy egy-egy régió hogyan építi be a mindennapjaiba a folyamatokat. A cél azért mindenképpen az, hogy egységes HR rendszerek, szabályzatok és folyamatok legyenek szervezeti szinten.  

A pandémia után küszködtök-e toborzási nehézségekkel, ha igen, mivel tudjátok egyedivé tenni a vállalatot?
Igen, majdnem 100%-os a foglalkoztatottság Magyarországon, mely meg is válaszolja a kérdést. Bizony itt minden cégnek valami extrát kell felmutatni, hogy bevonzza a munkaerőt. Mi a szociális programokban vagyunk jók. Nagyon nehéz manapság bevonzani a munkatársakat. A kimutatásainkban a munkabér fontossága másfél évvel ezelőtt az 5. helyen szerepelt, most pedig már az 1. helyen.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a munkátokban?
HR-ben egyértelműen a munkaerőhiány és a munkaerő megtartás. Nehéz a folyamatosan emelkedő igényeket teljesíteni.

Nagyon szépen köszönöm Judit a jó hangulatú beszélgetést. További nagyon-nagyon jó munkát, hozzá jó egészséget kívánunk Nektek.