Híreink

Teljes kép

Munkaerő megtartása és lojalitás növelése? Hogyan segíthetnek a csapatépítő programok? Mikor ne a csapatépítést válasszuk?

A mai munkaerő piaci helyzetnek köszönhetően a szervezetek több energiát szánnak a befele figyelésre, nagyobb hangsúlyt helyeznek a munkaerő megtartására, a jól lét megteremtésére, ezzel csökkentve a fluktuációt és növelve a munkatársi lojalitást.

Napjainkban megfigyelhetjük, hogy szinte minden vállalatnál egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel a megfelelő munkaerő megtalálása és annak megtartása. Rengeteg cég szembesül azzal, hogy a munkaerőpiac megváltozott, és nagyon nehezen találnak megfelelő munkaerőt, akik szakmailag, hozzáállásban, energiában, kompetenciákban a szervezeti értékeket képviselik. Legtöbbször hosszú, időigényes kiválasztási procedúra során sikerül csak betölteni a pozíciókat. Ma már elfogadott tény, hogy a munkaerő megtartása hosszútávon a cég sikerességének kulcsa, így szervezeten belül a HR terület sokkal nagyobb figyelmet kapott az elmúlt években, mint korábban.

Akkor mégis hogyan segíthet egy csapatépítő program a lojalitás növelésében?

A pozitív munkakörnyezet kialakítása és a törődő vezetés mellett a humánerőforrás megtartása érdekében a közös élményekre is szükséges hangsúlyt fektetni! A szervezeti életciklusban jókor jó helyen megtörtént csapatépítő program olyan energiákat képes mozgósítani, ami a minden napokra is jótékony hatással bír. A közös siker és élmény segít kialakítani egy mélyebb, kötődőbb magatartást azon kollégák között is, akik korábban akár a szükséges kommunikációt is kerülték. A közös élményt követően nyitottabban és bizalommal telibben állnak a másik felé, ami támogatja a mindennapi kommunikációt, együttműködést.

Mit hívunk egyáltalán csapatépítésnek?

Itt először is szeretnénk tisztázni a csapatépítés fogalmát. Sok szervezettől halljuk, hogy „nálunk rendszeresek a csapatépítő programok”, mikor is feltérképezzük a szervezeti szokásokat és azon kapjuk magunkat, hogy a csapatépítő alatt az évi egyszeri bowlingozást, sörözést vagy kirándulást érti a szervezet. Szervezetfejlesztői szemmel a csapatépítés egy jóval tudatosabban felépített, szakemberek bevonásával a csoportdinamikára épülő program. Hiszen a közös sörözés során ahhoz fogok továbbra is kapcsolódni, akivel egyébként is elmegyek ebédelni vagy szorosan együtt dolgozunk a minden napokban, tehát van bizalom, van együttműködés. Azonban, akivel nehezebb a kapcsolódás, esetleg konfliktus is van közöttünk vele nem teremtünk lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz egy-egy kirándulás idején.

Ehhez képest a professzionális csapatépítő program kidolgozásánál fő fókuszunk, hogy különböző módszertanokkal segítsük a résztvevőket abban, hogy egymást jobban megismerjék, közelebb kerüljenek egymáshoz, megértésék a másik működését, motivációját. A különböző tematikák és gamification elemek támogatást adnak a pszichológiai biztonság megteremtésében, a bizalom kiépítésében és erősítésében, mely a munkahelyi együttműködések alapját képezik.

Kinek ajánljuk a csapatépítő programokat?

Egyértelműen mindenkinek! A munkatársak számára fontos a figyelem, a törődés, hiszen ezen élményekkel tud megteremtődni a lojalitás. Amennyiben a vezetőség érezteti a munkatársakkal, hogy valóban fontosak és számítanak a szervezet számára, mert időt és energiát szánnak rájuk a csapatépítésekkel (is), akkor az egyén hozzáállása is pozitív irányba mozdul el. Akkor ajánljuk még, amikor sikert ért egy csapat és szeretnék megünnepelni vagy amikor épp megpihen együtt a csapat. Amikor szeretünk együtt lenni, jó együtt és ezt erősíteni szeretnénk vagy amikor vannak új kollégák a csapatban, akiket még nem vagy kevésbé ismerünk.

Kinek nem ajánljuk a csapatépítő programokat?

Amikor egy-egy felkérés érkezik hozzánk az elsődleges szűrési szempont, hogy milyen tünet található a szervezetben/csapatban, amire a legjobb megoldásként a csapatépítés merült fel. Ha válaszként a következők érkeznek a Megrendelőtől pl.:

  • „sok a konfliktus a munkatársak között…”
  • „az online meetingek során senki nem kapcsol kamerát, a kérdésekre nem érkeznek válaszok sem…”
  • „sok a pufogás a háttérben…”
  • „új a vezető csapat vezetője, de nem nagyon fogadják el…..”

akkor biztos, hogy nem a csapatépítés megoldás, mivel amelyik csapatban mély konfliktusok, rossz érzések vanna, ott a csapatépítés csak egy púp lesz a hátukon a munkatársaknak. Mindezt olyan tünetekből lehet érzékelni, hogy a csapattagoknak nem lesz kedvük menni a csapatépítésre, nem jelentkeznek vagy ha kötelező a program, akkor igyekeznek kivonni magukat a program alól, a napközben és esti alkohol fogyasztás jelentősen megnő a feszültség oldásaként.

Ilyen típusú csapatdinamikáknál más módszertanokat javaslunk, amik professzionálisan a probléma feltárására és megoldására irányul és amikor készen áll a csapat, jöhet a felejthetetlen és az összetartozást erősítő csapatépítés, mely képes megkoronázni egy csoportnak a csapattá válását.

Összességében a professzionálisan összeállított csapatépítő programoknak értékteremtő funkciójuk van a szervezetekben. Sok cég gondolja, hogy nincs rájuk szükség, azonban a mi tapasztalatunk, hogy ott, ahol a szervezeti kultúra részét képezik a csapatépítő programok, ott a résztvevők várják, ezzel is mutatva, hogy a lojalitás erősítésében fontos szerepe van ennek a módszertannak.